Radio Mercur: Pirater i æteren - del 1

Radio Mercur: Pirater i æteren - del 1
Kategori: Historie og samfund
Sprog: Dansk
ISBN: 9788799983100
Udgivet: 8. maj 2017
Forlag: Forlaget Mercur
Forfatter: Henrik Nørgaard

"Radio Mercur: Pirater i æteren - del 1" Dette er lydbogsudgaven af den trykte bog "Pirater i æteren" om Radio Mercur og Danmarks Commercielle Radio og dansk reklameradio fra Øresund 1958-62.

Bogen er skrevet af Henrik Nørgaard og udgivet af Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum på Syddansk Universitetsforlag. Lydbogen er indtalt af Henrik Nørgaard hos Ole Skov Lydstudie i Gentofte i 2017. "Pirater i æteren" har været inspiration til tv-serien "Mercur", produceret af SAM Productions og vist på TV2 Charlie/Play i foråret 2017, efter idé af Adam Price og manuskript af Jesper Malmose og Søren Frellesen som hovedforfattere af den fiktive dramaserie.

Lydbogen er en del 1 i en serie, der handler om de danske radiopirater i æteren over Danmark. Del 2 - 4 udkommer snart. I denne lydbogsudgave vil du komme til at høre bogens indledning og 17 kapitler, der fortæller historien om de danske reklameradioer i tiden fra 1958 til 1962. Du vil også kunne høre to hilsner til Radio Mercur fra eftertiden. I den trykte udgave af bogen kan du derudover finde følgende materiale: En fortegnelse over de anvendte kilder, en kronologisk oversigt, en gengivelse af loven kaldet Lex Mercur samt en oversigt over andre radiostationer til søs. Disse oversigter samt enkelte tabeller og programoversigter fra selve bogen er ikke med i denne lydbogsudgave. Desuden er billeder og billedtekster ikke med i lydbogen Bagsideteksten til bogen lyder: "I sommeren 1958 var der noget i luften over Danmark. Fra sin plads i internationalt farvand ude i Øresund begyndte Radio Mercur at udfordre Statsradiofonien og myndighederne ved at sende underholdningsprogrammer og reklamer. Radio Mercur blev hurtigt en stor succes, men de næste fire år kæmpede piraterne - som pressen døbte dem - med tekniske problemer og interne stridigheder på den ene side, og politikerne på den anden. Til sidst tabte piraterne kampen mod monopolet. "Pirater i æteren" er den første samlede fremstilling om Danmarks første reklameradio. Det er også historien om tiden, hvor populærmusik, rock'n'roll og 'pigtråd' fik sit gennembrud, hvor transistorradioen blev en del af husholdningen, og hvor velfærden boomede med et væld af produkter, der skulle placeres i danske familiers bevidsthed. Bogen fortæller historien om piraterne og deres radio gennem samtidens presseomtale, interviews med piraterne samt kommentarer fra en række personer, der havde med Radio Mercur at gøre eller fulgte den på tæt hold." Tak til alle, der har bidraget til bogen. De næste dele i serien: "Radio Mercur: Pirater i æteren - del 2" - beretninger fra personer, der var med i Radio Mercur eller som har fulgt de danske piratradioer meget tæt. "Radio Mercur: Pirater i æteren - del 3" - reklamespots fra Radio Mercur "Radio Mercur: Pirater i æteren - del 4" - uddrag af programmer fra Radio Mercur Radio Mercur-navnet og logo tilhører Kasper Krüger/Uptown, som har givet forfatteren lov til at bruge navn og logo. Jingle med trompetfanfare er komponeret af Ib Glindemann, som har givet forfatteren lov til at bruge den i lydbogen. Lydbogsudgaven er støttet af Leif Hede Nielsen.

Produktion: Henrik Nørgaard Studieteknik: Ole Skov Digital klargøring: Bjarne Sandstrøm Copyright: Forlaget Mercur/Henrik Nørgaard Mere om Radio Mercur: www.radio-mercur.dk www.scandinavianoffshoreradio.com www.danskradio.dk